Frequently asked questions

Answers to the questions employers most often ask us about occupational health and safety.

ObligationsWho is required to have a Safety Technician?

Every employer with employees must secure Safety Technician services. In smaller businesses, under certain conditions, the employer may take on these duties personally.

ObligationsHow many Safety Technician hours does my business need?

The minimum annual time depends on the risk category and the number of employees. Get an indicative figure with the obligations calculator.

Open the calculator
ObligationsDoes my business need an Occupational Physician?

An Occupational Physician is mandatory for businesses with 50 or more employees. Regardless of the number of employees, one is also mandatory when workers are exposed to lead, asbestos, carcinogens or biological agents and the risk assessment shows a risk to their health (Law 3850/2010).

ObligationsWhat is the Written Occupational Risk Assessment?

It is the written record and evaluation of the safety and health risks at each workstation, together with the preventive measures. Every employer must have one.

Occupational Risk Assessment Study
ObligationsWhat is the electronic recommendations book?

From 28.09.2026, the Safety Technician and Occupational Physician recommendations book is kept electronically in the Labour Inspectorate’s Information System. The employer confirms electronically that they have taken note of each recommendation.

Read the article
Working with usWhat is an EXYPP?

An External Protection and Prevention Service (EXYPP) is a licensed company that provides Safety Technician and Occupational Physician services to businesses under contract, in accordance with Presidential Decree 95/1999.

Working with usHow does the partnership start?

You contact us, we get to know your premises and activities, and we propose a service agreement that covers your obligations.

Contact
Working with usHow much does it cost?

The cost depends on the number of employees, the risk category and the services you need. Request a quote and we will get back to you as soon as possible.

Request a quote
Working with usCan I change EXYPP?

Yes. The change takes place in line with the termination terms of your contract with your current EXYPP. We take care of the new contract and the appointment of a Safety Technician and Occupational Physician, so there is no gap in your cover.

Working with usDoes the partnership affect our production?

No. Our support is advisory, without interfering in production processes.

ServicesWhat equipment is used for measurements?

All measurements are carried out with calibrated equipment, ensuring reliable results.

Physical agent measurements
Contact